snitteknive
snitteknive

Forhastet phthalat-konklusion

 

Astma-Allergi Forbundet lægger afstand til DTU-undersøgelsen, der hævder sammenhæng mellem phthalater og allergi hos børn (10. august 2004).

Selv om der er fundet forhøjede værdier af phtalater i de undersøgte hjem snitteknive, betyder det ikke nødvendigvis, at det er phtalaterne, der er årsag til børnenes symptomer, udtaler souschef i Astma-Allergi Forbundet, Anne Holm Hansen, på forbundets hjemmeside.

Synspunkter

Synspunktet støttes af Arne Høst, overlæge på Odense Universitetshospital. Han finder undersøgelsen interessant, men afviser, at man kan konklu­dere så skarpt, som DTU-forskerne gør. Der er nemlig tale om en såkaldt tværsnitsundersøgelse, hvor man har taget et øjebliksbillede, og det giver en risiko for, at fundet blot er tilfældigt.

– Arvelige forhold kan være årsagen til, at mange forældre til allergidisponerede børn er blevet rådet til at have glatte gulve – især i barnets soveværelse. Glatte gulve er nemmere at holde rene i forhold til fx. tæpper og derfor undgår man at ophobe allergifremkaldende stoffer – fx. husstøvmider og allergener fra dyr. De glatte gulve behøver derfor ikke at være årsagen til symptomerne – det kunne lige så godt være omvendt, udtaler Arne Høst til Astma-Allergi Forbundet.

snitteknive
snitteknive

Samtidig opfordrer forbundet myndighederne til at sætte forskning igang, der kan afklare årsagerne til astma og allergi.

Læs mere på Astma-Allergi Forbundets hjemmeside her.

Læs pressemeddelelsen fra DTU her.

Venstre

V: DK bør forske i phthalater og allergi

Der skal findes ressourcer til en dansk undersøgelse af sammenhængen mellem allergi og phthalater, mener Venstres miljøordfører, Ejvind Vesselbo (11. august 2004).

Ejvind Vesselbo kalder det et gennembrud, at DTU-professor Jan Sundell har fundet frem til, at blødgørere i plastgulve forhøjer risikoen for astma og allergi blandt svenske børn. Han mener på den baggrund, at regeringen i samarbejde med det nye Familie- og Forbrugerministerium, Miljøministeriet og Forskningsministeriet må finde ressourcerne til at iværksætte en dansk undersøgelse.

Børn og ældre

– Børn og ældres luftvejslidelser er et alvorligt samfundsproblem. Men vi miljøpolitikere har stået magtesløse, fordi vi ikke vidste, hvad der var den udløsende faktor, og hvordan problemet skal angribes. Nu kan vi måske få løftet sløret for et problem, der har givet urimelig irritation og nedsat livskvalitet for så mange, siger Eyvind Vesselbo i en pressemeddelelse udsendt af partiet Venstre.

Læs hele pressemeddelelsen her.